Bratz: Η ιστορία της μεγαλύτερης αντιπάλου της Barbie

Η Barbie δεν ήταν τότε στην κορυφή και έχουμε όλες τις λεπτομερείς.

Γράφει η Ανθία Φιλιππή

Η Barbie αποτελεί το «χρυσό» πρότυπο στη βιομηχανία παιχνιδιών το 2001 όμως έκανε το ντεμπούτο της μια νέα κούκλα που άφησε στο περιθώρια την Barbie. Η ιστορία πίσω από τις Bratz δεν είναι ιδιαίτερα γνωστή, ωστόσο ήρθε η ώρα να μάθεις τα πάντα για αυτές τις πανέμορφες αλλά συνάμα περίεργες κούκλες που έκαναν την εμφάνισή τους στην αγορά και εκθρόνισαν για κάποιο διάστημα την Barbie. Αλήθεια είχες ποτέ Bratz; Ήταν πράγματι εντυπωσιασκές.

Ακολουθώντας τα βήματα της Barbie, η σειρά Bratz έκανε τη διαφορά και η συλλογή της αποτελούνταν από διάφορα αντικείμενα, όπως σετ παιχνιδιών, σειρά ρούχων για κορίτσια και πολλά άλλα. Οι νέες Bratz κυκλοφόρησαν περίπου στης αρχές του 2001 και στο πέρας του χρόνου είχαν κερδίσει διάφορα βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του χαρακτήρα της χρονιάς από την ένωση merchandisers βιομηχανίας χορήγησης αδειών (LIMA).

Η αρχική σειρά των Bratz είχε την Cloe, την Sasha, την Jade, και την Yasmin. Το χαρακτηριστικό τους ήταν τα μεγάλου μεγέθους κεφάλια, τα μεγάλα μάτια και χείλη που θύμιζαν κούκλες από τη δεκαετία του 1960. Εν τω μεταξύ να σου πούμε ότι η συλλογή αποτελούνταν από κούκλες διάφορων εθνικοτήτων-κάτι που δεν είχε τολμήσει η Barbie-με κοινό την αγάπη τους για τη μόδα.

Στην πορεία ήρθαν οι «Lil' Bratz»μια νέα συλλογή. Μαζί με τις ήδη διάσημες Cloe, Sasha, Jade, και Yasmin, έρχεται να συμπληρώσει το καρέ η Raya. Το 2007, κυκλοφόρησε η συλλογή «Bratz Boyz Kids» με τέσσερις ακόμη κούκλες. Εκείνο που έκανε ξεχωριστή αυτή τη συλλογή ήταν το usb κλειδί που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε να δωθεί ένα προφίλ στην κούκλα για τα online παιχνίδια. Το παιχνίδι πια είχε πάρει τεράστιες διαστάσεις που η Barbie ούτε είχε σκεφτεί ποτέ, μάλιστα στη συνέχεια υπήρξαν και σειρές- ταινίες με πρωταγωνίστριες τις Bratz.



Αν και αρκετά αγαπητές και επιτυχημένες οι Bratz αντιμετώπισαν στην πορεία πολλά προβλήματα μιας και οι γονείς τότε θεωρούσαν αυτές τις κούκλες υπερβολικά… προκλητικές. Από τα ρούχα έως και το μακιγιάζ τους οι Bratz κακολογήθηκαν, ωστόσο οι πωλήσεις συνέχιζαν ακάθεκτες.

Όπως αναφέρεται και στο the spruce crafts, η συλλογή προσπάθησε να διαμορφωθεί έπειτα από την παρέμβαση της Αμερικανικής Ψυχολογικής Ένωσης. Όπως τόνισε η ένωση το 2007, οι κούκλες αυτές θα επηρέαζαν αρνητικά τα νέα κορίτσια όσον αφορά τη σεξουαλικότητα, το στιλ και την συμπεριφορά τους. Οι Bratz άλλαξαν αρκετά σε βάθος χρόνου μιας δεκαετίας, κάτι που τελικά αποδείχθηκε μοιραίο. Οι αλλαγές στη δομή του σώματος αλλά και του στιλ το 2013 είχε ως αποτέλεσμα την ραγδαία μείωση των πωλήσεων, έτσι, η παραγωγή σταμάτησε γύρω στο 2016. Και κάπου εδώ πρέπει να παραδεχθείς ότι η βιομηχανία παιχνιδιών έχει γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη και οι κούκλες σε βάθος χρόνου έχουν διαμορφωθεί και εξελιχθεί εξαιρετικά.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved