9 περίεργα Χριστουγεννιάτικα έθιμα που συναντάς στον κόσμο

Έθιμα που ούτε φανταζόσουν! 

Παρά τις πολλές ομοιότητες που έχουν όλοι οι λαοί μεταξύ τους για τον τρόπο που γιορτάζουν τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων, υπάρχουν και μερικές σημαντικές διαφορές.

Αυτές έχουν να κάνουν κυρίως με τον πολιτισμό, τα ήθη, τα έθιμα και την κουλτούρα του κάθε λαού. Άλλες παραδόσεις είναι όμορφες, άλλες λίγο περίεργες και άλλες είναι παρόμοιες με τις ντόπιες. Δες στη συνέχεια πώς γιορτάζονται τα Χριστούγεννα ανά τον κόσμο.

Βρετανία

Τα παιδιά γράφουν γράμμα στον Άγιο Βασίλη όπου του δίνουν ευχές και του ζητούν το δώρο τους. Ρίχνουν το γράμμα μέσα στο τζάκι, ώστε ο καπνός να το πάρει μαζί του και από την καμινάδα να το οδηγήσει στον Βόρειο Πόλο. Την Παραμονή των Χριστουγέννων κρεμούν τα καλτσάκια τους στο τζάκι για να τα βρουν γεμάτα με δωράκια όταν ξυπνήσουν το πρωί.

Το περίεργο είναι ότι σε μερικές περιοχές αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες πηγαίνουν στα αγροκτήματα τους, σχηματίζουν παρέες καθισμένοι γύρω από τα παλαιότερα δέντρα και πίνοντας μπύρα τραγουδούν τα κάλαντα ενώ πυροβολούν τα κλαριά του δέντρου, για να διώξουν τα κακά πνεύματα.

Γαλλία

Τα Χριστούγεννα στη Γαλλία αποτελούν την εορταστική κορύφωση του έτους, ο Άγιος Βασίλης ακούει στο όνομα πατέρας των Χριστουγέννων ( Père Noël ) και μοιράζει τα δώρα του στις 24 Δεκεμβρίου. Το παραδοσιακό εορταστικό τραπέζι (ρεβεγιόν) αποτελείται από θαλασσινά και στρείδια. Την παραμονή των Χριστουγέννων τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους δίπλα από το τζάκι, για να τους τα γεμίσει με γλυκά και ξηρούς καρπούς ο Père Noël.

Ολλανδία

Πηγαίνουμε τώρα στην Ολλανδία. Εδώ συναντάμε τον Άγιο Νικόλα που φτάνει από την Ισπανία, την παραμονή της γιορτής του, με τη συνοδεία ενός υπηρέτη.

Ο υπηρέτης (ή αλλιώς ο βοηθός του Άγιου Νικόλα), ντυμένος με ρούχα από τη Μαυριτανία έχει μείνει γνωστός ως Zwarte Piet (Μαύρος Πιτ). Δουλειά του είναι να μοιράσει σε όλη την πόλη γλυκά και ξηρούς καρπούς και στη συνέχεια να αρπάξει τα άτακτα παιδιά και να τα βάλει στον σάκο του Αγίου Νικολάου, ώστε να τα πάρει μαζί του πίσω στην Ισπανία.

Το έθιμο αυτό, έχει πια αλλάξει και έχει υποβαθμιστεί καθώς έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα ρατσιστικό!

Ιταλία

Στην Ιταλία η περίοδος των Χριστουγέννων αρχίζει στις 8 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 6 Ιανουαρίου, ημέρα των Θεοφανίων. Τα παιδιά, την παραμονή των Χριστουγέννων ντύνονται βοσκοί και γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι, τραγουδώντας τα κάλαντα, ενώ ο κόσμος τους κερνά γλυκά και ξηρούς καρπούς. Παρ’ όλο που υπάρχει Άγιος Βασίλης (ο Babbo Natale), τα δώρα τα φέρνει η Strega Befana την ημέρα των Θεοφανίων. Η Strega Befana είναι μία μάγισσα η οποία ταξιδεύει με μια σκούπα, πάνω από την Ιταλία, για να βρει το μωρό Ιησού, αφήνοντας παιχνίδια στα καλά παιδιά και κάρβουνο στα άτακτα παιδιά.

Γερμανία

Στη Γερμανία, ένα από τα κύρια έθιμα είναι αυτό των τριών μάγων. Τα παιδάκια ντύνονται τρεις μάγοι (παριστάνοντας τους τρεις μάγους που επιστρέφουν από την Βηθλεέμ) πηγαίνοντας από σπίτι σε σπίτι και τραγουδώντας τα κάλαντα. Όποιος ανοίξει την πόρτα, τους δωρίζει γλυκά, ξηρούς καρπούς, και λεφτά. Σε αντάλλαγμα “οι τρεις μάγοι” γράφουν με κιμωλία τα αρχικά τους (δηλαδή Κάσπαρ, Μέχιορ και Μπαλτάζαρ) και το τρέχον έτος. Η ζωγραφιά αυτή θεωρείται ότι φέρνει γούρι και γι' αυτό τον λόγο δεν το σβήνουν.

Φιλανδία

Στην Φιλανδία θα λέγαμε ότι έχουν μία λίγο περίεργη παράδοση για την προπαραμονή των Χριστουγέννων.

Η κάθε οικογένεια ξυπνά στις 6 το πρωί, για να επισκεφτεί τους τάφους των προγόνων και των συγγενών της ενώ σκοπός της επίσκεψης είναι να ανάψουν κεριά στη μνήμη όσων έφυγαν.

Το βράδυ της παραμονής, οι οικογένειες μαγειρεύουν αλλά δεν τρώνε όλο τους το φαγητό αλλά αφήνουν λίγο για τους νεκρούς που θα τους επισκεφτούν το βράδυ. Στο τέλος της βραδιάς οι Φιλανδοί δεν κοιμούνται στα κρεβάτια τους, έτσι ώστε να μπορούν τα πνεύματα να έχουν ένα μέρος να ξεκουραστούν ένα βράδυ του έτους.

Σουηδία

Στις 13 Δεκεμβρίου στην Σουηδία γιορτάζονται οι θρύλοι της Λουτσίας. Αυτήν την ημέρα το μεγαλύτερο κορίτσι του σπιτιού, συνήθως, φορώντας ένα μακρύ λευκό χιτώνα και ένα στεφάνι από αναμμένα κεριά στα μαλλιά, πηγαίνει από σπίτι σε σπίτι, προσφέροντας ζεστό καφέ και κουλουράκια, ενώ τραγουδά παλιά κάλαντα.

Δανία

Η παραμονή των Χριστουγέννων γιορτάζεται με ένα παραδοσιακό τραπέζι μεταξύ των συγγενών. Ένα μεγάλο αμύγδαλο κρύβεται μέσα σε δανέζικο γλυκό. Ο τυχερός που θα το βρει ανταμείβεται με το λεγόμενο «δώρο του αμύγδαλου», Αυτό δεν σου θυμίζει λίγο το φλουρί της δικής μας βασιλόπιτας;

Ελβετία

Την παραμονή των Χριστουγέννων οι ανύπαντροι άνδρες του χωριού φοράνε μαύρα κοστούμια και ψηλά μαύρα καπέλα και κάνουν παρέλαση στους δρόμους.

Διαβάστε επίσης: Δώσε μου το χέρι σου και έλα να σε ξεναγήσω στην πόλη μου!

Δώδεκα περίεργα πράγματα για το σώμα σου που δεν ξέρεις!

Είναι Παρασκευή και σου έχουμε 5 ιδέες για να περάσεις καλά στο σπίτι

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved