6+1 συμβουλές που θα έδινα στον 16χρονο εαυτό μου

Ίσως φανούν χρήσιμες και σε εσένα.

Πάντα θα υπάρχει μια φωνούλα που θα θες να ακούσεις την κατάλληλη στιγμή. Αυτή είναι ενδεχομένως η φωνή της λογικής που ο καθένας μπορεί να ακούσει. Ποιος όμως την ακούει πραγματικά όταν πρέπει; Συνήθως για να μάθεις, πρέπει να πάθεις, κανένας άλλωστε δε συμμορφώθηκε από τα λάθη των άλλων. Όταν είσαι μικρή, δύσκολα θα ακούσεις τις συμβουλές των μεγαλύτερων σου και αυτό δυστυχώς είναι κακό, έχεις σκεφτεί όμως τι θα έλεγες εσύ στον νεότερο εαυτό σου αν αυτό ήταν εφικτό;

Όλοι έχουμε να θυμόμαστε σκοτούρες, στενοχώριες, κλάματα και φασαρίες για... όχι και τόσο σοβαρά προβλήματα. Το σίγουρο είναι ότι όταν κοιτάς πίσω, τα προβλήματα που σε απασχολούν μοιάζουν με κόκκοι άμμου, όταν όμως τα βιώνεις; Σίγουρα γίνονται βουνό!

1.Το πρώτο και σημαντικότερο που θα έλεγα στον 16χρονο εαυτό μου; Όχι να μην αγχώνεται, αλλά να δίνει χρόνο στις σκοτούρες να ξεθωριάσουν. Μια αγχωτική κατάσταση μεγαλοποιείται στο μυαλό όταν τη ζούμε εκείνη τη στιγμή, αν αναλογιστείς όμως τα προβλήματα του παρελθόντος μοιάζουν πραγματικά ανούσια.

2. Κι αν πέσεις, δεν έγινε τίποτα. Η ανάγκη που έχουμε όλοι για επιτυχία γίνεται πολλές φορές φορτίο. Είτε για να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας, είτε για να «φτιάξουμε» το όνομά μας, θέλουμε να είμαστε οι καλύτεροι, χωρίς αποτυχίες στις πλάτες μας. Ε λοιπόν αυτό είναι αδύνατον.

3. Και αμέσως μετά από αυτό, η σημαντικότερη συμβουλή! Κάνε αυτό που πραγματικά αγαπάς. Οραματίσου τον εαυτό σου, προπάντων ευτυχισμένο. Μέχρι να κατασταλάξεις, θα βρεθείς σε πολλά διαφορετικά μονοπάτια, το μόνο όμως που θα πρέπει να σκέφτεσαι είναι τι πραγματικά σε κάνει χαρούμενη.

4. Αγάπα τον εαυτό σου όπως ακριβώς είναι και μη ντρέπεσαι για αυτό. Τι πιο όμορφο από το να έχεις κάποιον να σε αποδέχεται για αυτό που είσαι, να σε αγκαλιάζει με τα στραβά και τα μαύρα σου; Αν αυτός ο κάποιος όμως δεν είσαι πρώτη εσύ, τότε δύσκολα να σε αποδεχτεί ο κόσμος. Αγάπησε τον εαυτό σου!

5. Μπορεί να σε πληγώσει κάποιος μόνο όσο του το επιτρέπεις. Οι φιλίες, οι σχέσεις και γενικότερα οι κοινωνικές συναναστροφές στην εφηβεία είναι έντονες και πολλές φορές οι κακές καταλήξεις τους εντονότερες. Θα βρεθούν άνθρωποι να σε φροντίσουν, θα βρεθούν και εκείνοι όμως που δε θα νοιαστούν. Δώσε όλη σου την ενέργεια στους πρώτους.

6.Αξιοποίησε τον ελέυθερό σου χρόνο δημιουργικά. Τότε social media και κινητά είχαν λίγοι και καλοί, τώρα έχουν όλοι. Αντί να κολλάς σε μια οθόνη, αντί να στέκεσαι μπροστά από μια τηλεόραση, ζωγράφισε, τραγούδα, μάθε μια ξένη γλώσσα, έστω περιπλανήσου στη φύση!

7. Πες στους γονείς σου πόσο τους αγαπάς. Το ξέρουν, το ξέρεις και εσύ όμως δεν τους το λες. Νομίζεις ότι είναι ντροπή να σε δουν οι φίλοι σου μαζί τους και πολλές φορές σε πιάνει το παράπονο για τις παρατηρήσεις που σου κάνουν, πίστεψέ μας όμως, είναι η εφηβεία που σου φταίει.

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved