Επιστροφή στο σχολείο: Αγχώθηκες πριν καν μπεις στην τάξη;

Η κατάσταση είναι περίεργη, αλλά δεν πρέπει να σε παίρνει από κάτω.

Περίεργη χρονιά. Ακόμα πιο περίεργο διάβασμα. Όμορφο μεν, όχι και τόσο ξέγνοιαστο καλοκαίρι, δε, με μία πανδημία να καραδοκεί. Τα πράγματα είναι εντελώς ασυνήθιστα και, αν κάποιος σου πει το κλασικό «Έλα μωρέ», είτε δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έχει συμβεί είτε λέει ψέματα. Σε σένα; Στον εαυτό του; Κάπου απευθύνονται, πάντως. Το θέμα, όμως, είναι άλλο. Όλο αυτό σε έχει κάνει να νιώθεις περίεργα για την επιστροφή σου στο σχολείο. Και είναι απόλυτα λογικό.

Ας θεωρήσουμε δεδομένο ότι τα μέτρα για την πανδημία έχουν εξασφαλιστεί. Χρησιμοποιείς προστατευτικές μάσκες, κρατάς τις αποστάσεις σου από κόσμο που δεν είναι της οικογένειας ή του σπιτιού σου, προσέχεις το θέμα της απολύμανσης. Τα κάνεις όλα. Αυτό, ωστόσο, δε σημαίνει ότι ψυχολογικά είσαι και στα καλύτερά σου.



via GIPHY


Έχεις να σκέφτεσαι πολλά πράγματα.

  1. Ανησυχίες σχετικές με την πανδημία.

Πόσο εύκολο είναι να κολλήσεις; Τι θα γίνει με τόσα παιδιά στην ίδια τάξη; Είναι ασφαλείς οι καθιερωμένες συνήθειες με την κολλητή; Πόσο διαφορετική θα είναι η καθημερινότητα κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις;

  1. Ανησυχίες σχετικές με την απόδοση στα μαθήματα.

Πόσο χρόνο θα πρέπει να αφιερώνεις στη μελέτη; Πώς θα τα πας στα διαγωνίσματα; Τι θα γίνει με τους βαθμούς;

Αυτά κι άλλα πολλά είναι πολύ φυσιολογικό να ταλανίζουν το μυαλό σου. Ο άνθρωπος λειτουργεί με βάση τη συνήθεια και, αν του τη διαταράξεις, θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα / συνήθεια. Δεν μπορεί να πει κανείς ότι τίποτα δε θα είναι διαφορετικό. Θα είναι, αλλά δεν είναι κάτι που δεν μπορείς να διαχειριστείς. Σκέψου πόσα σου συμβαίνουν καθημερινά και θα δεις ότι κι αυτό ένα από εκείνα είναι. Απλώς, με μεγαλύτερη διάρκεια μέχρι να αντιμετωπιστεί και πιο συλλογικό. Αλλά, μην έχεις καμία αμφιβολία ότι θα γίνει το πρώτο, ακριβώς επειδή υπάρχει το δεύτερο. Είναι φοβερό το πόσα μπορούμε να καταφέρουμε όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας.

Αλλά, ποτέ μην ξεχνάς την πίστη στον εαυτό σου. Ό,τι και να προκύψει στον δρόμο σου, ό,τι κι αν είναι αυτό, είτε ονομάζεται «κορονοϊός» είτε όπως θέλει, πάντα θα μπορείς να βρεις τη λύση σε ή γύρω από αυτό. Η θετική σκέψη θέλει εκπαίδευση. Αν πάντα σκέφτεσαι το κακό σενάριο, αρνητικές σκέψεις θα κυριαρχούν στο μυαλό σου. Αν, όμως, βλέπεις τα θετικά, θα μάθεις να μην «πνίγεσαι» ακόμα κι όταν τα πράγματα σε πηγαίνουν προς τα εκεί.

«Όλα θα είναι καλά στο τέλος. Αν δεν είναι καλά, δεν είναι το τέλος» - John Lennon

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved