Τότε VS Τώρα: Πώς φτιάχναμε τα μαλλιά μας στα 90’s και τι κάνουν οι σημερινές έφηβες;

Οι ψειρούλες, το «ξάσιμο» και το zig zag.

Κάθε γενιά έχει τα δικά της trends, τη δική της μόδα και τις δικές της συνήθειες. Και αν υπολογίσουμε ότι κάθε επτά χρόνια αλλάζει η γενιά, φαντάσου πόσο διαφορετικά ήταν τα πράγματα πριν μια δεκαετία που ήμουν εγώ έφηβη. Σε αυτό το άρθρο θα σου μιλήσω για τη μόδα που υπήρχε στα μαλλιά όταν εγώ ήμουν εκεί γύρω στα 15.

Τότε, δηλαδή περίπου το 2009, ήταν «τρελή» μόδα οι trendy και οι emo. Και, φυσικά, αυτό αποτυπωνόταν κατά βάση στα μαλλιά. Μια trendy κοπέλα έπρεπε να κρεπάρει ελαφρά (βλ. ξάσιμο) το μαλλί της και να φοράει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάποιο χρωματιστό φιογκάκι ή τσιμπιδάκι. Καρό, πουά, ριγέ, φούξια, κίτρινα, κόκκινα φιογκάκια και ό,τι άλλο φανταστείς υπήρχαν στα καταστήματα καλλυντικών ακριβώς γι’ αυτήν την τάση.

Από την άλλη, οι emo λάτρευαν τη… μαυρίλα. Μαύρα ρούχα, μαύρα παπούτσια και μαύρα αξεσουάρ. Το χαρακτηριστικό τους ήταν η φράντζα που έπεφτε στο ένα μάτι και το έκρυβε εντελώς. Έμοιαζαν κάπως με πειρατή, θα μπορούσε να πει κανείς. Κι ας μην έβλεπαν, το μαλλί έπρεπε να είναι ξασμένο όσο δε φαντάζεσαι και να τους τυφλώνει και κάπως βρε παιδί μου.

Μία άλλη απίστευτη μόδα ήταν οι… ψείρες στα μαλλιά. Όχι, όχι, μην τρομάζεις! Δε μιλάμε γι’ αυτούς τους ζωντανούς οργανισμούς που σίγουρα είχαν επισκεφθεί το παιδικό σου κεφαλάκι κάποια στιγμή. Ψείρες λέγαμε τότε κάτι πολύχρωμα μικροσκοπικά κλάμερ με τα οποία γεμίζαμε όλο το κεφάλι μας στρίβοντας μερικές τούφες και πιάνοντάς τες.

Το λαστιχάκι μαλλιών ήταν το αξεσουάρ που φορούσαν όλα τα κορίτσια στον καρπό τους. Ήταν μαύρο- κατά προτίμηση- και όταν τα μαλλιά τους έπεφταν στο πρόσωπο τα έπιαναν με αυτό. Mάλιστα, για ένα διάστημα, οι κοτσίδες γίνονταν πολύ πολύ σφιχτές.

Μια άλλη τάση της εποχής ήταν οι παχιές κορδέλες στα μαλλιά. Κορδέλες σε όλα τα χρώματα υπήρχαν στην τσάντα κάθε κοριτσιού. Περνούσαμε την κορδέλα στο λαιμό μας και στη συνέχεια τη σηκώναμε πάνω, ώστε να τραβήξει όλα τα μαλλιά πίσω και να έχουμε «καθαρό» πρόσωπο.

Η κορδέλα zig zag σού λέει κάτι; Έχω φορέσει κι εγώ αυτό το αξεσουάρ στα μαλλιά μου, αλλά δεν έχω την παραμικρή ιδέα αν είναι αυτή η πραγματική ονομασία του, αλλά ας το λέμε έτσι για να συνεννοούμαστε. Το συγκεκριμένο hair accessory πλαισιώνει έναν πρόχειρα- φαινομενικά- πιασμένο κότσο, αλλά είναι τόσο effortless και δροσερό που πραγματικά το αγαπούσα πολύ.

scunci 47585739 542793242856661 1571954934681608459 n

Φέτος έχουν επανέλθει στη μόδα και δύο τάσεις που επικρατούσαν και στη δική μου εφηβεία. Η βελούδινη στέκα και τα scrunchies ήταν must αξεσουάρ τότε. Βέβαια, εκείνη την περίοδο δεν είχαμε άπειρες επιλογές όπως τώρα. Είχαμε μία μαύρη στέκα και ένα μονόχρωμο scrunchie. Τώρα έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις ανάμεσα σε εμπριμέ, πολύχρωμες, με glitter και ό,τι άλλο φανταστείς.

Βέβαια, και στη δική μου εφηβεία ήταν μόδα οι πλεξούδες στα μαλλιά, τις οποίες παραδοσιακά έκανε η μαμά. Μάλλον, πρόκειται για ένα all-time classic χτένισμα.

Εκείνη την περίοδο, όμως, δεν ασχολούμασταν με πρέσες ισιώματος, σίδερο για μπούκλες και άλλα τέτοια εργαλεία, όπως κάνουν τα σημερινά κορίτσια. Σήμερα, το Instagram και το Youtube είναι τα βασικά εργαλεία με τα οποία κάθε έφηβη θα μάθει και θα πάρει ιδέες για να κάνει μπούκλες, περίτεχνους κότσους και αλογοουρές, μαλλιά-τοστιέρα ή ολόισια. Ας μη μιλήσουμε για τις πλεξούδες που τις έχουμε αναγάγει σε hair art.

Όπως και να έχει, τα πράγματα του τότε και του τώρα για τα μαλλιά είναι εντελώς διαφορετικά. Και ίσως σε δέκα χρόνια από τώρα να ισχύει κάτι άλλο για τα μαλλιά. Η μόδα αλλάζει, οι τεχνικές εξελίσσονται και κάθε τρεις και λίγο θα εμφανίζονται νέες ιδέες και τάσεις.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μας περιμένει στο μέλλον!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved