Πες την αλήθεια: Ξέρεις τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που μπερδεύουν τις εθνικές μας εορτές

Κι έφτασε ξανά η 28η Οκτωβρίου, μία από τις πιο σημαντικές αργίες στο ημερολόγιο των Ελλήνων. Οι δρόμοι έχουν στολιστεί για να υποδεχτούν τους μαθητές των σχολείων στην καθιερωμένη τους παρέλαση και τα πατροπαράδοτα τραγούδια ηχούν από τα μεγάφωνα. Το αιώνιο θέμα πολλών Ελλήνων, όμως, είναι ένα: ότι δεν ξέρουν τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου. Ε, λοιπόν, τώρα, ήρθε η ώρα να ξεμπερδέψουμε τα πράγματα και να διευκρινίσουμε μια καλή τη μεγάλη εθνική μας εορτή.

Την 28η Οκτωβρίου γιορτάζουμε την επέτειο του ΟΧΙ. ΟΧΙ στις αξιώσεις της Ιταλικής Κυβέρνησης -Benito Mussolini- που δόθηκαν με τελεσίγραφο την 28η Οκτωβρίου του 1940 στον Ιωάννη Μεταξά κι απαιτούσαν την ελεύθερη διέλευση των στρατευμάτων της Ιταλίας από την Ελληνοαλβανική μεθόριο, ώστε, έπειτα, να καταλάβουν στρατηγικά σημεία της Ελλάδας. O Ιταλός πρέσβης που μετέφερε το τελεσίγραφο της Κυβέρνησης, Emanuele Grazzi, το 1945, εξέδωσε τα απομνημονεύματά του, μέσα στα οποία περιέγραφε τη συγκεκριμένη σκηνή:

«'Έχω εντολή κ. πρωθυπουργέ να σας κάνω μία ανακοίνωση' και του έδωσα το έγγραφο. Παρακολούθησα την συγκίνηση εις τα χέρια και εις τα μάτια του. Με σταθερή φωνή και βλέποντάς με κατάματα ο Μεταξάς μου είπε: "Αυτό σημαίνει πόλεμο". Του απήντησα ότι αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Μου απήντησε ΟΧΙ. Του πρόσθεσα ότι αν ο στρατηγός Παπάγος..., ο Μεταξάς με διέκοψε και μου είπε: ΟΧΙ! Έφυγα υποκλινόμενος με τον βαθύτερο σεβασμό, προ του γέροντος αυτού, που προτίμησε την θυσία αντί της υποδουλώσεως»

Αυτή η άρνηση είχε σαν αποτέλεσμα την είσοδο της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Ελληνοιταλικό πόλεμο του 1940.

Διάβασε επίσης: Teen Power: Πώς θα πηγαίνεις everyday στο σχολείο γεμάτη αυτοπεποίθηση

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved