Joker Debate: Οι συντάκτριες του Teen Queen επιλέγουν τον αγαπημένο τους Joker

Ο εικονικός κακός έχει αφήσει ιστορία υπό το ερμηνευτικό ταλέντο των μεγαλύτερων ονομάτων του Hollywood

Το 2008 ήταν μεγάλη χρονιά για τον χώρο του κινηματογράφου, αφού ο Christopher Nolan αποφάσισε να κυκλοφορήσει τη δεύτερη ταινία της ιστορίας του Bruce Wayne. Ήταν τότε που αφήσαμε πίσω τον Batman και υποδεχτήκαμε το μεγαλείο του Σκοτεινού Ιππότη και μαζί με αυτόν κι έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς κακούς στην ιστορία των κόμικς, τον Joker.

Η εν λόγω ταινία κατάφερε να κάνει κάτι που πολύ λίγες ιστορίες στην ιστορία του Hollywood μπόρεσαν να προσθέσουν στο βιογραφικό τους: Ο μεγάλος κακός να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή, έως και να ξεπεράσει και τον ίδιο τον ήρωα, που πατροπαράδοτα έχει όλον τον κόσμο με το μέρος του.


via GIPHY


Ο Heath Ledger, αν και όλοι γνωρίζαμε το μέγεθος του υποκριτικού ταλέντου που είχε από προηγούμενες ταινίες στις οποίες είχε συμμετάσχει, εξελίχθηκε στη μεγάλη αποκάλυψη, όχι μόνο για την ικανότητα του ίδιου, αλλά και για την ιστορία του ίδιου του χαρακτήρα από τη στιγμή της δημιουργίας του.

Φυσικά, τον Joker έχουν υποδυθεί κατά καιρούς πολλοί ηθοποιοί, όπως ο κλασικός και ποιοτικός Jack Nicholson, που απέδειξε ότι στα 52 του χρόνια μπορούσε να κάνει ο,τι ήθελε τον σκηνοθετικό φακό και την ψυχοσύνθεση του χαρακτήρα.

Πιο πρόσφατα, ο πιο εναλλακτικός Jared Leto, έδωσε κι εκείνος τη δική του πινελιά στον εικονικό κακό κι εχθρό του Batman. Ένας Joker με λιγότερο πρωταγωνιστικό ρόλο σε σχέση με των άλλων προκατόχων του, αλλά υπό έναν ηθοποιό άξιο του επαγγέλματος.

Τώρα, τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του τελευταίου Joker μέσω του Suicide Squad, ο Joaquin Phoenix ανέλαβε να ενσαρκώσει τον Arthur Fleck, όμως, για λόγους που είπαμε εδώ, δε θα τον συμπεριλάβουμε στο συγκεκριμένο poll, καθώς αποτελεί μία εντελώς διαφορετική κατηγορία από μόνος του.

Έναν μήνα αφότου κυκλοφόρησε η πολυαναμενόμενη ταινία του Todd Phillips στους κινηματογράφους, οι συντάκτριες του Teen Queen διαλέγουν τον αγαπημένο τους Joker.

Νατάσσα Σχοινά – Ledger the Legend




Η απάντηση για εμένα είναι απλή, ξεκάθαρη και χωρίς να έχει κανέναν ισχυρό διεκδικητή: Heath Ledger. Ο Joker του Nolan, όπως τον ζήσαμε μέσα από την τεράστια υποκριτική υπεροχή του Ledger, ήταν τέτοιος που όριζε το πώς θα έπρεπε να είναι ένας από τους πιο παλιούς κακούς στην ιστορία των κόμικς. Αυτό το βλέμμα της ενσυνείδητης παράνοιας ήρθε και συνδυάστηκε με μία φωνή που δεν αρκέστηκε ποτέ σε λέξεις, αντ' αυτού ο ηθοποιός τη μετέτρεψε σε όπλο, με το οποίο αποθέωνε κάθε έκφραση συναισθήματος της nemesis του Σκοτεινού Ιππότη.

Δύσκολα κάποιος άλλος θα μπορούσε να αποδώσει με τέτοια μαθηματική ακρίβεια το χαμένο μυαλό του Clown Prince της Gotham, με έναν τρόπο που να σε κάνει να ξεχνάς ότι οι ρίζες του βρίσκονται στα κόμικς του Finger, του Kane και του Robinson του 1940. Να τον φτάνει σε ένα σημείο να ανακρίνεται από τον Batman και στην οθόνη να βλέπεις έναν ταλαντούχο μεν, ηθοποιό δε -Christian Bale- κι έναν απόκληρο, ψυχοπαθή κλόουν -Heath Ledger- χωρίς καμία σύνδεση με τον άνθρωπο που τον υποδύεται ή την εκτός οθόνης πραγματικότητα των θεατών.

Η ερμηνεία του, πέρα από ύψιστη προσφορά στον κινηματογράφο, αποτέλεσε κι ένα δώρο ζωής για το φιλοθεάμον κοινό. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν προϊόν τύχης το Όσκαρ για Β’ Ανδρικό που του δόθηκε μετά θάνατον και θα μιλούσαμε έως και για ιεροσυλία με οποιοδήποτε διαφορετικό σενάριο. Η τραγική ειρωνεία ήταν ότι το 2008 σηματοδότησε τη χρονιά που μας χάρισε και μας στέρησε τον καλύτερο Joker -και τον καλύτερο Ledger- που πέρασε ποτέ από τη μεγάλη οθόνη, με το όνομά του ηθοποιού να αποκτά θρυλική θέση στον τοίχο των «μεγάλων» του Hollywood.

Διάβασε επίσης: «Η Σιωπηλή Ασθενής»: Το βιβλίο που θα σε κάνει να ερωτευτείς το ψυχολογικό θρίλερ

Κατερίνα Πατούλια - Jack Nicholson για πάντα στο χλωμό φως του φεγγαριού

Βρισκόμαστε στο 1989 και ο Tim Burton αποφασίζει να κάνει ταινία τον Batman με τον Michael Keaton στον πρωταγωνιστικό ρόλο και την Κim Βasinger ως ατρόμητη δημοσιογράφο στο πλευρό του.

Όλα θα πήγαιναν καλά αν ο Keaton κατάφερνε να μας κάνει να πιστέψουμε στον Batman αλλά η αλήθεια είναι πως την παράσταση στην ταινία αυτή έκλεψε ο Jack Nicholson.






Καθόλου σκοτεινός, καθόλου εκδικητικός αλλά γεμάτος με βιτριολικό χιούμορ το πάλαι ποτέ υψηλό μέλος της μαφίας, Jack Napier, βρίσκει τον εαυτό του με ένα κολλημένο χαμόγελο στα χείλη και κάπου εκεί ο Joker εφαρμόζει γάντι πάνω στον Napier. Γιατί ο Nicholson είναι ο μοναδικός Joker που δεν χρειάστηκε να μεταμορφωθεί αλλά ήταν ο ίδιος του ο εαυτός, με περισσότερο χιούμορ και με την πεποίθηση πως ο Batman, η φανταχτερή του στολή και το σούπερ όχημά του δεν ήταν δα και κάτι εντυπωσιακό.

Ο Joker του Burton αρνείται να αφεθεί στη γοητεία του Joker, αρνείται να γίνει δίπολο και μας αφήνει να χορέψουμε με το Διάβολο στο χλωμό φως του φεγγαριού «Have you ever danced with the devil in the pale moonlight», αναφωνεί ο πάλαι ποτέ μαφιόζος ντυμένος πια ως Joker κι ακόμα κι όταν ο Bruce περιγράφει στον Joker τον παλιό του εαυτό, τον Jack Napier ως κακό παιδί και σπόρου κακού που πληγώνει ανθρώπους, ο Nicholson απαντά με περίσσια αυτοπεποίθηση πως λατρεύει ήδη τον τύπο αυτό.

Ο Joker αυτός έχει ήδη αποδράσει από τη Φωλιά του Κούκου και γελά και ίσως περιγελά τον Batman και όλα του τα φτιασίδια, ξεχνώντας πως ήταν ο ίδιος εκείνος που άφησε ορφανό το παιδί αυτό για να ανέβει στους κύκλους της μαφίας, ήταν ο ίδιος εκείνος που δημιούργησε τον Batman.

Οι ατάκες του Joker αυτού, του πάλαι ποτέ μαφιόζου, είναι οι πιο κλασικές άλλωστε με αποκορύφωμα την στιγμή του θανάτου του όπου ο Joker αναφωνεί:

«Sometimes, I just kill myself»







Εύα Βεργή - Jared Leto on the Rocks




Το ξέρω. Ο Jared Leto είναι η πιο ελαφριά επιλογή σε σχέση με τους υπόλοιπους, αλλά εμένα αυτό ακριβώς είναι που με κέρδισε. Όλοι όσοι πέρασαν από τα παπούτσια του χαρακτήρα ήταν καταπληκτικοί και δεν λέω κάτι αντίθετο, όμως, ο Leto έφερε μία πολύ πιο φρέσκια προσέγγιση στον ρόλο. Είχε την τρέλα που ακολουθεί τον Joker, αλλά με μία εντελώς πιο εκμοντερνισμένη ματιά. Κι αυτή του η ματιά ήταν το δυνατό του χαρτί. Με τη Margot Robbie ως Harley Quinn δίπλα του έκαναν το τέλειο ζευγάρι αντι-ηρώων και, προσωπικά, πέρασα πολύ καλά και διασκέδασα ακόμα και στις σκηνές που απογειωνόταν η κακία και η διαστροφή του. Εκτός από αυτά, δεν του έδωσαν και τόσο μεγάλη ευκαιρία να δείξει όλα αυτά που θα μπορούσε να κάνει, γιατί, κατά τη δική μου άποψη, μπορούσε να προσφέρει πολλά περισσότερα. Ο Leto είναι από τους ηθοποιούς που ο,τι και να του δώσεις θα το βγάλει εις πέρας και με το παραπάνω. Οπότε, Leto για τη φρέσκια του σκοπιά και την τρέλα που έβγαλε στον ρόλο.


Διάβασε επίσης: Tell me everything: Η Natasha Kay απαντά στις δικές σου EveryDay ερωτήσεις!


© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved