Πρώτη περίοδος: Πώς να διαχειριστείς τα συναισθήματά σου

Όλα τα συναισθήματα της πρώτης περιόδου

Η εφηβεία είναι μια μεταβατική εξελικτική περίοδος με μεγάλες σωματικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές τόσο για τα αγόρια όσο και για τα κορίτσια. Ειδικά για τα κορίτσια οι αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα, αν και γίνονται σταδιακά, φέρνουν την έφηβη αντιμέτωπη με μια σημαντική αλλαγή στην ευρύτερη εικόνα του σώματος και του συναισθήματος της λόγω του «ταξιδιού» μετάβασης από την παιδική στην ενήλικη ζωή.

Χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γνωρίσεις τον νέο σου εαυτό και η ανασφάλεια που νιώθεις είναι φυσιολογική. Αλλάζει η ταυτότητά σου και θα συνεχίσει να διαμορφώνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής σου.

Μεταξύ εννιά και δέκα ετών έχει αρχίσει ήδη να ωριμάζει εσωτερικά το σώμα σου, όταν τα μέρη του αναπαραγωγικού σου συστήματος έχουν αναπτυχθεί θα παρατηρήσεις εξωτερικές σωματικές αλλαγές που συνδέονται με την εφηβεία όπως: ανάπτυξη του στήθους, αύξηση της τριχοφυΐας του σώματος, ενδεχομένως απότομη ανάπτυξη του ύψους και του βάρους σου, καμπύλωση του σώματος και εμμηναρχή (η πρώτη σου περίοδος).

Μέσα σε αυτές τις αλλαγές υπάρχει και η ανησυχία της πρώτης περιόδου. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος έναρξης της εμμήνου ρήσεως. Σε κάποια κορίτσια αυτή ξεκινάει νωρίτερα ηλικιακά ενώ σε κάποια άλλα αργότερα (μέσος όρος της ηλικίας της εμμηναρχής είναι 12.5 έτη ). Η κληρονομικότητα, η διατροφή και η συνολική υγεία μπορούν να επιταχύνουν ή να καθυστερήσουν την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Τα περισσότερα κορίτσια διακατέχονται από συναισθήματα ανησυχίας, φόβου, προβληματισμού για το πώς θα είναι η πρώτη φορά και προσπαθούν να κατανοήσουν όλη αυτή την αλλαγή. Η ανησυχία εντείνεται όταν δεν υπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση. Συνήθως την πληροφόρηση την δίνουν οι μητέρες. Έτσι τα κορίτσια που είναι προετοιμασμένα σχετικά με τις επερχόμενες αλλαγές αντιμετωπίζουν με πιο θετικό τρόπο την εμπειρία.

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι:

• Ο έμμηνος κύκλος ρυθμίζεται από το σύστημα των ενδοκρινών αδένων, και είναι απαραίτητος για την αναπαραγωγή
• Η αιμορραγική φάση (περίοδος) συμβαίνει όταν το ενδομήτριο καταρρέει και αποβάλλεται με σκοπό να αντικατασταθεί από νέο
• Κατά τη διάρκεια του εμμηνορρυσιακού κύκλου, συμβαίνουν αλλαγές τόσο στο αναπαραγωγικό σύστημα, όσο και σε άλλα σημεία του σώματος (διόγκωση στήθους, κοιλιακά άλγη, φούσκωμα, πρήξιμο λόγω της κατακράτησης υγρών, πονοκέφαλοι κ.α.)
• Η διάρκεια του εμμήνου κύκλου μπορεί τυπικά να διαφέρει, συνήθως αυτή κυμαίνεται από 3 έως 7 ημέρες
• Στην αρχή της εμμηνορρυσίας μπορεί να εμφανίσεις το Προεμμηνορροϊκό Σύνδρομο (PMS), με συμπτώματα όπως ευαισθησία στο στήθος, ευερεθιστότητα ,αυξημένη όρεξη, θλίψη κ.α. Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο σχετίζεται με τις αλλαγές στις ορμόνες του σώματος κάτι που μπορεί να επηρεάσει έντονα τον τρόπο που αισθάνεσαι, τόσο συναισθηματικά όσο και σωματικά.
• Οι συναισθηματικές μεταπτώσεις και οι αλλαγές στη διάθεση είναι ένα αρκετά συνηθισμένο «σύμπτωμα» της εμμηναρχής αλλά και γενικά του του εμμηνορρυσιακού κύκλου. Μπορεί να νιώθεις ξαφνικά λυπημένη, εκνευρισμένη, υπερευαίσθητη στα λόγια και τις πράξεις των άλλων, να έχεις την τάση να κλαις ή να θυμώνεις παραπάνω από το συνηθισμένο, χωρίς να είσαι σε θέση να αναγνωρίσεις την αιτία και να βιώνεις σύγχυση και αμηχανία. Όλες αυτές οι συναισθηματικές διακυμάνσεις μπορεί να οφείλονται στο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.
• Μετά την πρώτη περίοδο, μπορεί να βιώνεις ποικίλα συναισθήματα, θετικά και αρνητικά. ‘Όλα αυτά θα σε βοηθήσουν, ώστε να ωριμάσεις συναισθηματικά και να ολοκληρωθείς στο νέο σου εαυτό.

Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι οι σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές είναι φυσιολογικές και κάθε κορίτσι τις βιώνει διαφορετικά. Να αναζητάς πληροφόρηση από σημαντικούς ανθρώπους που θα σε βοηθήσουν και θα σε στηρίξουν στο «ταξίδι» της μετάβασης από κορίτσι σε γυναίκα.

Βιολογικά στοιχεία για την εμμηνόρροια αντλήθηκαν από την ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ
Ευχαριστούμε την Ιωάννα Αλπέρτη, Επιστημονικά Υπεύθυνη Ψυχολόγος ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ/ConnectYourCity Youth Center Ms Integrative Counselling and Psychotherapy, Adult Trainer, Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων (ΣΕΨ-1824), https://www.facebook.com/ioanna.alperti

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved