EveryDay... ζεν: Πώς θα περιορίσεις το άγχος σου και θα μείνεις αισιόδοξη την περίοδο που διανύουμε;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η κατάσταση με τον COVID-19 και τις άμεσες ή έμμεσες επιπτώσεις του, προκαλούν σε όλους μας ένα άγχος και μία αβεβαιότητα. Από τη μία πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τα κοντινά μας πρόσωπα, ενώ συγχρόνως μας ταλανίζουν ερωτήματα που αφορούν στην εξέλιξη και τη συνέχεια που θα πάρει αυτή η πρωτόγνωρη #menoumespiti περίοδος.

Παρόλα αυτά, καλό είναι να θυμάσαι πως όσο πιο ψύχραιμη και ήρεμη καταφέρεις να παραμείνεις σε μία τόσο κρίσιμη στιγμή, τόσο πιο εύκολα θα κυλήσουν οι μέρες και τόσο πιο δυνατή θα βγεις στο τέλος από αυτή την... sci-fi ταινία που ζούμε το τελευταίο διάστημα. Αν αναρωτιέσαι πώς θα το καταφέρεις αυτό, παρακάτω έχω συγκεντρώσει τις EveryDay ζεν συμβουλές, που υπόσχονται πως σε βοηθήσουν να παραμείνεις αισιόδοξη και chill, περιορίζοντας το άγχος που σου προκαλεί το εξωτερικό περιβάλλον και μετατρέποντας την κάθε ημέρα σε μία χαρούμενη White Day!

1. Μάθε να διαχειρίζεσαι τα bad thoughts

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που μας προκαλούν έντονο στρες χωρίς να το καταλαβαίνουμε, είναι τα μοτίβα επίμονων αρνητικών σκέψεων που επαναλαμβάνει το μυαλό μας. Παρότι το ιδανικό θα ήταν να μπορούσαμε να πατήσουμε με ένα κουμπί «skip» στις σκέψεις που μας ταλαιπωρούν, η μόνη μας επιλογή στην προκειμένη είναι να τις αντιμετωπίσουμε και να βρούμε τον τρόπο να τις διαχειριστούμε. Με άλλα λόγια, αντί να ενδίδουμε και να τροφοδοτούμε αυτές τις σκέψεις, να δώσουμε στον εαυτό μας τον χρόνο να τις εκλογικεύσει, ώστε να συνειδητοποιήσουμε κατά πόσο αξίζει όντως να μας ανησυχούν σε καθημερινή βάση. Ακόμη και αν υπάρχει μία σκέψη...ζιζάνιο, που δεν λέει με τίποτα να ξεχαστεί, μπορούμε να απασχοληθούμε προσωρινά με μία δραστηριότητα (σίγουρα όχι το scrolling στα SoMe), που μας προκαλεί ευχαρίστηση, δημιουργώντας μία δημιουργική δίοδο όπου από εκεί θα... δραπετεύει το μυαλό μας. Μπορείς για παράδειγμα να αποτυπώσεις τα συναισθήματά σου σε μια ζωγραφιά ή παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο. Μπορείς επίσης να μιλήσεις με την κολλητή σου! Εάν πάλι δεν θέλεις να μοιραστείς τη δεδομένη στιγμή αυτό που σου χαλάει τη διάθεση, γράψε τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου σε ένα σημειωματάριο! Whatever works for you! Το σημαντικό είναι να δώσεις διέξοδο στην αρνητική ενέργεια, μετατρέποντάς την σε κάτι θετικό!

2. No news... good news

Η αλήθεια είναι πως με τον... βομβαρδισμό δυσάρεστων ειδήσεων που δεχόμαστε καθημερινά από τα μέσα ενημέρωσης, είναι κάπως challenging να μείνουμε ανεπηρέαστες. Ωστόσο, καλό θα ήταν να περιορίσουμε την υπερβολική «κατανάλωση» ειδήσεων και να γίνουμε πιο επιλεκτικές στα μέσα ενημέρωσης που παρακολουθούμε, ξεχωρίζοντας τα πιο έγκυρα και αξιόπιστα. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τους διαδικτυακούς φίλους μας στα SoMe, αφού -όπως έχει εξακριβωθεί- όλοι έχουμε δύο με τρεις έμπειρους... καταστροφολόγους που μας προειδοποιούν μέσω των αναρτήσεών τους πως πλησιάζει το τέλος του κόσμου (#not). Εάν έχεις παρατηρήσεις πως οι ειδήσεις ή οι αναρτήσεις κάποιων συγκεκριμένων προσώπων σου προκαλούν αρνητικά συναισθήματα, ένα προσωρινό «unfollow» είναι η ασπίδα σου στην αρνητική ενέργεια που εκπέμπουν και αυτό που θα κρατήσει μακριά τη μαυρίλα, κάνοντας την EveryDay σου μία ευχάριστη White Day γεμάτη αισιοδοξία!

zen2

3. Λέμε «ναι» στις mindful δραστηριότητες

Το «μικρόβιο» που μας προκαλεί το μεγαλύτερο άγχος μέσα στην καθημερινότητα, είναι τα πιθανά σενάρια που φτιάχνει το μυαλό και οδηγούν σε κάποια μελλοντική απειλή. Ναι, όλοι λίγο πολύ πέφτουμε σε αυτή την «παγίδα», πολύ περισσότερο όμως εκείνοι που έχουν την τάση να μπερδεύουν τα γεγονότα με τις φανταστικές υποθέσεις που οι ίδιοι σκαρώνουν στο κεφάλι τους. Ακριβώς για αυτό, είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να εστιάσουμε όσο περισσότερο γίνεται στο τώρα και σε καταστάσεις που συμβαίνουν εκείνη τη στιγμή, αφήνοντας το άγνωστο μέλλον για μετά. Επιλέγοντας μία από τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, είτε αυτή είναι η προετοιμασία του φαγητού με τη μαμά σου, η ανάγνωση ενός βιβλίου ή ένα δυνατό «σπιτικό» workout, προσπάθησε

να συγκεντρώσεις τη σκέψη σου αποκλειστικά σε αυτή τη διαδικασία και μην αφήσεις το μυαλό σου να περιπλανιέται σε άλλα μονοπάτια. Με αυτόν τον τρόπο να είσαι σίγουρη πως σύντομα θα πάψουν να σε απασχολούν όλα εκείνα που είναι θα έρθουν και θα μπορέσεις να απολαύσεις στο έπακρο όσα συμβαίνουν στο τώρα.

Extra tip: Για ακόμη πιο άμεσα και... ζεν αποτελέσματα, μπορείς να αναζητήσεις στο διαδίκτυο apps, podcasts και tutorials που σχετίζονται με την έννοια του mindfulness και θα κατευθύνουν πολύ πιο έμπειρα και σωστά την προσπάθειά σου.

zen3

4. Make the right choices

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να φροντίσεις να αξιοποιήσεις τον ελεύθερο χρόνο που έχεις στη διάθεσή σου στο σπίτι προκειμένου να απομακρύνεις οτιδήποτε σου δημιουργεί άγχος, ακόμη και αν πρόκειται για το άγχος των διαρροών κατά τη διάρκεια της περιόδου σου!

Μια υπέροχη ιδέα για τις ημέρες στο σπίτι, είναι να δοκιμάσεις να κρατήσεις ένα ημερολόγιο περιόδου, στο οποίο θα καταγράφεις τις παρατηρήσεις σου! Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να γνωρίσεις καλύτερα το σώμα σου και τις ανάγκες σου και θα

μπορέσεις να κάνεις τις κατάλληλες επιλογές για εσένα! Ένα «κλικ» ή ένα «άγγιγμα» στο smartphone σου αρκεί για να ανακαλύψεις την EveryDay που καλύπτει καλύτερα τις δικές σου ανάγκες, να νιώσεις ξανά ηρεμία και να αισθανθείς την αυτοπεποίθησή σου να ανεβαίνει!

Κλείνοντας, να θυμάσαι πως όλες οι παραπάνω συμβουλές, σκοπό έχουν να σε εμπνεύσουν να ανακαλύψεις τους δικούς σου εσωτερικούς «μηχανισμούς», οι οποίοι θα σου επιτρέπουν να κρατήσεις σε ισορροπία τα απρόβλεπτα mood swings και να απολαμβάνεις στο έπακρο την EveryDay!

Stay tuned διότι έρχονται και άλλα EveryDay tips που θα δώσουν μια ακόμη πιο αισιόδοξη διάσταση στις ημέρες στο σπίτι!

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved