Εσύ κρατάς μυστικό;

Μήπως τελικά δεν είναι τόσο κακό να κρατάς μυστικό;

Πόσες φορές ένιωσες άσχημα που αποκαλύφθηκε ένα μυστικό σου; Μήπως τσακώθηκες άσχημα με τη φίλη σου και ένιωσες προδομένη; Μήπως εσύ ήσουν εκείνη που της … «ξέφυγε» και χάλασε η φιλία σας; Μήπως ανήκεις σε εκείνες που …δεν έχουν μυστικά γιατί συζητούν τα …πάντα ή μήπως το παρατσούκλι σου είναι «κρυψίνους»; Zητήσαμε από την ειδικό Μαρίνα Μόσχα να μας πει αν τελικά είναι τόσο κακό να κρατάμε μυστικά και η απάντηση μάλλον θα σε απελευθερώσει!

Όλοι οι άνθρωποι έχουμε μυστικά, ακόμα και εκείνοι που θεωρούν πως είναι «ανοιχτό βιβλίο». Μπορεί βέβαια, αυτό που κάποιος θεωρεί μυστικό, για κάποιον άλλον να είναι κάτι απλό και που δεν χρειάζεται να παραμείνει κρυφό! Άρα λοιπόν και το πώς νιώθουμε με τα μυστικά μας και τι θα αποτελέσει για τον καθένα μυστικό, είναι υποκειμενικό και έχει να κάνει με συναισθήματα αμηχανίας, ντροπής, έκθεσης, φόβου, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κλπ.

Όπως και να έχει όμως, εμείς επιλέγουμε σε ποιον ή ποιους θα εμπιστευτούμε και τι θα είναι αυτό, μέχρι ποιο βαθμό θα επιτρέψουμε στον άλλον να γνωρίζει για εμάς. Άλλες φορές νιώθουμε πως απλά, είναι καλύτερα αν μην αποκαλύψουμε αυτό που έχουμε στο μυαλό μας, τις επιθυμίες μας, τις ανάγκες ή τα συναισθήματά μας για ευνόητους λόγους!

Πότε κρατάμε μυστικά;
• Μπορεί λοιπόν να κρατάμε μυστικά τα σχέδια και τα όνειρά μας, να μη θέλουμε να τα μοιραστούμε με άλλους ή να τα μοιραστούμε με εκείνους που εμείς θεωρούμε πως είναι αντάξιοι της σημαντικότητας που τους δίνουμε.
• Μπορεί να κρατάμε τα λεγόμενα «οικογενειακά μυστικά», όπου οφείλουμε να διαφυλάξουμε – ίσως και χωρίς να γνωρίζουμε το γιατί, απλά έτσι μας έμαθαν – ή επειδή μπορεί να αποτελέσουν στίγμα.
• Μπορεί τα μυστικά μας να αφορούν τα συναισθηματικά και τα ερωτικά μας, ναι, δεν χρειάζεται να τα βγάζουμε όλα στην φόρα! Άλλωστε με τον άνθρωπό μας μπορούμε να μοιραστούμε όλα όσα αφορούν τη σχέση μας.
• Το ίδιο ισχύει και για τη σεξουαλική μας ζωή, μπορούμε να την μοιραστούμε με τον άνθρωπό μας, που άλλωστε είναι και ο άμεσα ενδιαφερόμενος! Τουλάχιστον δεν χρειάζεται να αποκαλύψουμε λεπτομέρειες στις φίλες και στους φίλους…
• Μπορεί να κρατάμε μυστικά τα επαγγελματικά μας πλάνα όταν υπάρχει ανταγωνισμός μέχρι να κατοχυρώσουμε μία ιδέα…
• Μπορεί επίσης να κρατήσουμε μυστική μία αγαθοεργία που την κάναμε γιατί έτσι αισθανθήκαμε και δεν υπάρχει λόγος να το …διατυμπανίσουμε!

Το να έχουμε μυστικά είναι μία ανθρώπινη διαδικασία, που κάποιες έρευνες θεωρούν πως μας «τρώει ενέργεια και μας χαλάει την ψυχική μας υγεία» εφόσον δεν είμαστε αληθινοί και αυθεντικοί απέναντι στους άλλους…

Προτιμώ να μείνω στην ανάγκη του καθενός μας να λειτουργήσει με τον τρόπο που εκείνος θεωρεί πως του αρμόζει… Θα συμφωνήσω με τα αποτελέσματα της έρευνας όμως όταν πρόκειται για «βαρύ μυστικό» που μας φορτίζει, μας κάνει να λέμε ψέματα, να χρειάζεται να αμυνθούμε, να κρύβει συμπεριφορές δυσλειτουργικές ή ακόμα και επικίνδυνες για εμάς ή και για τους άλλους, να είναι κάποιου άλλου που πρέπει να το προφυλάξουμε και εμείς δεν θέλουμε… Εξαρτάται λοιπόν από το μυστικό!

Γι αυτό, αν νιώθουμε πως κάποιος μπορεί να μας φορτίσει ψυχικά με το μυστικό του που εμείς δεν θέλουμε να κουβαλήσουμε, μπορούμε απλά να του πούμε πως δεν θέλουμε να το μάθουμε και να μείνουμε σε αυτό! Αν επιμένει, ίσως χρειαστεί να του εξηγήσουμε πως νιώθουμε ή ακόμα και πως τελικά δεν μπορούμε να το διαφυλάξουμε και μας «ξεφύγει».
Αν πρόκειται για δικό μας βαρύ μυστικό, χρειάζεται να δούμε αν αξίζει τον κόπο να το προστατεύουμε ή ποιον προστατεύουμε γενικότερα και να αποφασίσουμε πως θα λειτουργήσουμε στο μέλλον…

Ευχαριστούμε τη Μαρίνα Μόσχα, ψυχολόγο, MA Κλινικής Ψυχολογίας, ψυχοθεραπεύτρια και μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
https://marinamoscha.wordpress.com
https://www.facebook.com/marinamoscha

Διάβασε όλα τα άρθρα της ειδικού ΕΔΩ

© 2018-2024 Teen.queen.gr - All rights reserved